Pokrenut stečaj Agrokomerca u Beogradu, BiH ostaje bez imovine

Bez autora
Jun 04 2015

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak milijunski vrijedne Agrokomercove imovine u Beogradu. Naime, Agencija za privatizaciju Republike Srbije i Privredni sud u Beogradu, pokrenuli su stečaj Agrokomerca Beograd, a u stečajnu masu ušla je imovina koja pripada Bosni i Hercegovini, izvještava FTV. Poslovanje poduzeća Agrokomerc Beograd odvija se u hali vrijednoj oko dva milijuna eura koju je nakon rata sagradio Agrokomerc Velika Kladuša. Agencija za privatizaciju Federacije BiH godinama vodi bitku da se imovina Agrokomerca iz Velike Kladuše vrati svom vlasniku. U međuvremenu, Agencija za privatizaciju Republike Srbije donosi rješenje prema kojem se pokreće postupak stečaja nad privrednim društvom - Društveno preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu Agrokomerc – VKI Beograd.

Pokrenut stečaj Agrokomerca u Beogradu, BiH ostaje bez imovineBosni i Hercegovini prijeti gubitak milijunski vrijedne Agrokomercove imovine u Beogradu. Naime, Agencija za privatizaciju Republike Srbije i Privredni sud u Beogradu, pokrenuli su stečaj Agrokomerca Beograd, a u stečajnu masu ušla je imovina koja pripada Bosni i Hercegovini, izvještava FTV.

Poslovanje poduzeća Agrokomerc Beograd odvija se u hali vrijednoj oko dva milijuna eura koju je nakon rata sagradio Agrokomerc Velika Kladuša. Agencija za privatizaciju Federacije BiH godinama vodi bitku da se imovina Agrokomerca iz Velike Kladuše vrati svom vlasniku. U međuvremenu, Agencija za privatizaciju Republike Srbije donosi rješenje prema kojem se pokreće postupak stečaja nad privrednim društvom - Društveno preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu Agrokomerc – VKI Beograd.

Problem nije stečaj beogradskog Agrokomerca, ali je problem što se imovina velikokladuškog Agrokomerca nalazi u stečajnoj masi.

Direktor Federalne agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić tvrdi da je razlog zbog čega naša zemlja ne može doći do svoje imovine stav srbijanskih sudova i politike.

"Agrokomercova imovina je najbolji primjer političko-mafijaških talova da se dođe do te imovine. Mnogi su funkcioneri, direktor i neki ljudi u BiH i van nje zadnjih 20 godina poprilično uspješno radili na tome da se imovina sakrije, pokuša prodati i na neki način da se profitira od toga", tvrdi Fazlić.

Prije nekoliko godina je, tvrde iz uprave Agrokomerca, bio prvi pokušaj da se preko privatizacije dođe do njihove imovine u Beogradu. "Sud je tada donio odluku da to ne može ići u privatizaciju i zaustavio proces uz obrazloženje da se radi o imovini pravnog subjekta koji se nalazi van teritorije Srbije i da se pravi vlasnik nalazi u BiH", navodi Fadil Bihorac, predsjednik Nadzornog odbora Agrokomerca

A Agrokomerc posjeduje imovinu širom regiona. Riječ je o 64 objekta u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik